Pàgines

divendres, de gener 30, 2009

Visualitzant els problemes de la identitat digital

Via els feeds de Javier Llinares arrib a Yoriento, qui publica un interessant vídeo on s'explica molt bé els efectes de publicar informacions personals a Internet. El missatge és molt clar: "Penseu dues vegades abans de publicar qualsevol informació sobre tu mateix".


Identidad digital from Yoriento on Vimeo.

dijous, de gener 29, 2009

Què més vull fer?


Imaginar


"La millor forma de predir el futur és inventat-lo", deia Allan Kay.
Sé el que no m'agrada del present i vull inventar-me com vull viure en el futur.

Simplificar

El món és complex. El govern és complex. Les empreses són complexes. El que imagin i el que m'invent és complex. Vull simplificar els processos per tenir més oportunitats que funcionin de forma més eficient.

Intervenir

No només m'afecten les accions que passen on visc, també on treball i també on hi tenc interessos. Vull poder intervenir, sigui participant i votant a llocs on no sempre hi som físicament. M'agradaria que es repensàs la forma de votar de forma que poguéssim intervenir en els projectes que es fan i els que es deixen de fer, no només on vivim, sino també on estudiam o on hem viscut o potser on en algun dia viurem. Vull pensar com seria aquest procés i com es podria construir l'eina que ho facilitàs.

Decidir

En un món complex les decisions importants que afecten a molta gent no les pot prendre una sola persona. Necessitam mecanismes que gestionen les decisions en base a encerts i errors i a la reputació que això causa a les persones que han intervingut en els processos de presa de decisions. M'agradaria construir aquests mecanismes per poder tenir l'oportunitat d'intervenir en sistemes de decisió aportant el que em correspongui en cada moment.

Investigar

La curiositat és una costant. En aquests moments tenc en ment:

  • Investigar sobre com la transferència de coneixement millora la reputació professional i corporativa.
  • Investigar la formació de la imatge i la reputació de les marques a partir de la intervenció dels consumidors i competidors en la construcció de l'imaginari col.lectiu.
  • Investigar nous models de comunicació basats en les aplicacions d'Internet.
  • Investigar nous models de publicitat adaptats als nous models de comunicació.

Aprendre

Es pot aprendre de qualsevol cosa, de qualsevol persona, gran o jove i de qualsevol situació. Tot me motiva.

Ensenyar

A vegades em donen la possibilitat de participar en cursos o conferències. M'agrada explicar el que he fet i el que he après.


Escriure

M'agrada escriure. M'agrada més fer-ho amb companyia que sola. Per escriure necessit temps de qualitat i un lloc on pugui combinar l'esbarjo amb la concentració, sense interrupcions per a gestions quotidianes.

dimecres, de gener 28, 2009

"No puedo acceder a mi mismo"

Dia 16 de gener, a unes conferències a Eivissa, on en Joan Mayans i jo vam parlar sobre la construcció de la identitat digital, en Joan va posar aquesta vinyeta. Gairebé tothom si va sentir identificat.

dimarts, de gener 27, 2009

Qui som?

Bel Llodrà

Treball

Coordinadora de l'àrea de cibersocietat i cap de projectes de la Fundació IBIT, co-comisària de l'exposició “Identitat Digital, i tu qui ets a Internet”? Des de l'any 2003 anota les idees relacionades amb els temes que treballa i investiga en aquest blog: “Identitat i reputació Digital”. Coautora del llibre "Visibilidad. Cómo gestionar la reputación en Internet".

Abans del decliu puntocom va treballar a en.red.ando a Barcelona (2000) i va viure l'explosió puntocom al bellmig d'una startup desapareguda alehores a Madrid anomenada aexonet (2001), que portava projectes com 1001musicas.com, flamencoflamenco.com o todocuba.com.


Formació

Es va formar en publicitat i relacions públiques (UAB, 1996) i en turisme (UIB, 1998), es va especialitzar en tecnologies de la informació i les comunicacions aplicades a la comunicació empresarial (UPF, 2001) i va aprofundir en els canvis de paradigma de comunicació amb el master i doctorat internacional multidisciplinar de la Societat de la Informació i el Coneixement (UOC, 2005).

Docència

Com a docent ha impartit classes i conferències a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat de les Illes Balears (UIB), Universitat Cardenal Herrera (CEU), l'Obra Social de la Caixa de Balears Sa Nostra, el Centre Balear d'Informació i Documentació per a la joventud, sobre els usos de les aplicacions d'Internet en diferentes àmbits: el turisme, la comunicació, la reputació corporativa i la informació destinada als joves.

Articles

Escriu en ocasions sobre la identitat digital, gestió del coneixement, comunicació de la innovació i usos de plataformas d'Internet en diferents tipus de publicacions com revistes, llibres, congressos i pàgines web.

Temps lliure

Quan pot li agrada fer feina a foravila, pintar, viatjar (Mèxic (2003 i 2006), Turquia (2004), Senegal (2007), Tailàndia (2008)) i cultivar cactus.

Google tanca Lively i Google Print Ads

M'ha sorprès que hagi tancat Lively perquè amb l'expectativa que Second Life i Open Croquet havien creat sobre els mons virtuals pareixia que havia de ser una nova tendència de la xarxa a qui els més innovadors també s'hi afegirien.

M'ha sorprès que hagi tancat Google Print Ads, perquè pens que el sector de la publicitat necessita eines per millorar la gestió en la planificació i la inserció d'anuncis. Amb aquesta línia, però no exactament amb la mateixa filosofia de Google, a la Fundació IBIT hem desenvolupat AdMedia Central, una central de mitjans locals per donar més visibilitat als mitjans de comunicació locals i una eina de planificació d'insercions publicitàries per les agències de publicitat. AdMedia funciona pels mercats de les Illes Balears, Catalunya i el País Basc. Cal que els mitjans de comunicació vulguin fer-se visibles perquè les agències i anunciants els trobin. Però ens hem topat amb la bretxa digital dels gerents de molts d'aquests mitjans.

Què faig?


2009 - 2013

Coordinació del departament de cibersocietat de la Fundació BIT (Abans Fundació iBit)

Projectes:


Docència:

  • Las comunicaciones de marketing en la web 2.0: impacto de las redes sociales y de las nuevas formas de comunicación online. Fundamentos de Comunicación y de Marketing. Master en Dirección de Marketing y Comunicación. Uoc. Octubre - Noviembre 2013.
  • La imagen corporativa en Internet. La reputación online. Comunicación e Imagen Corporativa. Master en Dirección de Marketing y Comunicación. UOC. Abril - Julio 2013
  • Actitud emprendedora, viabilidad de proyectos y marketing. SOIB. Abril 2013
  • Cursos de competencias digitales, marketing online y comercio electrónico. Programa Dr. TIC. Fundació Bit. 2012-2013.
  • Identitat Digital Professional. Taller. Curso Avanzado “A Orientación Laboral para o Fomento do Emprego e a Competitividade local”. Vigo. 5 hores. 21 setembre 2012.
  • Reputació 2.0. Seminaris  UOC. 20 hores. Març 2012.
  • Reputació 2.0. Cursos d'Estiu UOC. 20 hores. Juliol 2011.
  • La identitat digital al centre educatiu. 4 hores. La funció directiva: aplicació de les TIC al centre i a la pràctica docent. Centre de Professorat de Palma. 26 de gener de 2011.
  • Identitat digital a través de les xarxes socials i altres eines Web 2.0. 6 hores. Identitat, visibilitat i reputació digital de professionals, entitats i equipaments socioculturals, a la UIB (Universitat de les Illes Balears). Gener 2011.
  • Bones pràctiques de comunicació en el sector del turisme. II trobada Alumni UOC Illes Balears. Palma. 20 de novembre de 2010.
  • Web 2.0 y Redes Sociales. Curso gestión de la reputación.  4 horas.  IDEC-UPF (Universitat Pompeu Fabra). Barcelona. Julio 2010
  • Reputació 2.0. Cursos d'Estiu UOC. 20 hores. Juliol 2010.
  • Talleres Gestión de la identidad y la reputación digital. 14 horas. Encuentros Internacionales de Juventud de Cabueñes. Gijón. Septiembre 2009.
  • Web 2.0 y Redes Sociales. Curso gestión de la reputación.  4 horas.  IDEC-UPF (Universitat Pompeu Fabra). Barcelona. Julio 2009.
  • Mòdulo Identidad Digital. Curso Ciudadanía Digital. 14 horas. Centre Balear d’Informació i Documentació per a la Joventut. Junio 2009.
  • Web 2.0. Panoràmica general i blogosfera. 4 hores. Master de creatius publicitaris. Universitat CEU Cardenal Herrera. València. Gener 2009.

Ponències: 

  • "Dimensión sociocultural de las Redes Sociales en el entorno escolar". Las redes sociales  en  la educación del siglo XXI. Forum Europeo de Administradores de la Educación en el Estado Español. Palma. Octubre 2013.
  • "Influence of the contents generated by travellers in the formation of the image of a tourist destination". Celebrating and Enhancing the Tourism Knowledge-based Platform: A Tribute to Jafar Jafari. UIB. Palma. Octubre 2013.
  • "Gestión de la visibilidad y la reputación de un destino turístico". TURITEC. Málaga. Octubre 2012.
  • “Presentació   de   projectes   MEDIAD,   Central   de  Mitjans  Locals,   i   Exposició Identitat   Digital”.   Congreso   europeo   de   innovación   y   creatividad   Erisa.   Cáceres. Mayo 2009.
  • “Visibilitat, credibilitat i reputació a la Xarxa. Josomid com a exemple”. Exposició Identitat Digital. Eivissa. 16 gener 2009.

Llibres:


2002 - 2008

Projectes que he coordinat:

  • Itineraris i racons. Concurs ensenya i descobreix les Illes Balears des d'un altre punt de vista.
  • GETDIS: Gestió eficaç del treball a distància.
  • Aforavila.com: Coneixement de feines rurals mes a mes. I trobada de l'oferta i la demanda de feines del camp.
  • Mediad Central: Central de reserves de mitjans locals. Planificació d'inserció de campanyes en mitjans locals per agències de publicitat i anunciants.
  • AdMedia-Central.com: Agregador de les centrals de reserves de mitjans locals de les Illes Balears, Catalunya i el País Basc. Planificació d'inserció de campanyes en mitjans locals per agències de publicitat i anunciants.
  • Anota. Sistema d'anotacions externes (post-it) i anotacions semàntiques sobre les webs.
  • Roda. Xarxa de coneixement descentralitzat a través d'anotacions.
  • Balears fa ciència. web i continguts fins a l'any 2006.
  • Pla de comunicació online galeriesvicens.com i martivicens.org
  • Anàlisi i estructuració de continguts Portal del Contribuent
  • Web Fundació IBIT (ja toca canviar-la)
  • Web interna de la Fundació IBIT (sistema d'informació que ha quedat arcaic i ja ha estat reemplaçat).

Projectes on he participat:


Docència:

  • Taller Identitat Digital a Cabueñes . 4 hores. XXVI Encuentros Internacionales de Juventud Cabueñes. Asturias. Setembre 2008.
  • Gestió de la reputació corporativa, mòduls eines 2.0, blogosfera, xarxes socials. 6 hores. IDEC, Universitat Pompeu Fabra, Barcelona. Juliol 2008.
  • IV edició del curs Informadors Jove 2008. Mòdul Identitat Digital. 14 hores. Centre Balear d’Informació i Documentació per a la Joventut. Juny 2008.
  • III edició del curs Informadors Jove 2007. Mòdul Identitat Digital. 14 hores. Centre Balear d’Informació i Documentació per a la Joventut. Març – Abril 2007.
  • Postgrau de E-TOURISM. Mòdul de Marketing electrònic. 12 hores. Universitat de les Illes Balears. Febrer 2007.
  • Curs e-revolució en el cicle Convergència de Mitjans i Periodisme 3.0. 2 hores. Fundació Sa Nostra. Octubre 2006
  • II edició del curs Informadors Joves 2006. Mòdul la informació. 9 hores. Centre Balear d’Informació i Documentació per a la Joventut. Març – Abril 2006.
  • Postgrau de E-TOURISM. Mòdul de Màrketing electrònic. 20 hores. Universitat de les Illes Balears. Setembre – Octubre 2005.

Ponències:


2001

Marketing:

  • FlamencoFlamenco.com: agència de contractació d'artistes flamencos
  • 1001musicas.com: comunitat world music i new age
  • Todocuba.com: sistema d'informació turística de Cuba

Consultoria i redacció:

  • Terraambiente: sistema d'informació medioambiental.
  • Llibre Blanc de la Societat de la Informació a la Xunta de Galicia desenvolupant continguts generals de la influència de les TIC a la sanitat, la cultura i l'educació.
2000

Coordinació:

  • Master de comunicació digital en.red.ando

Consultora a l'IBIT:

  • Telemaco: promoció del comerç electrònic.

1999

Becària Fundació IBIT:


1998

Becària Fundació IBIT:

  • ENCATA: projecte europeu de foment de l'ús de les noves tecnologies i Internet.
1997
  • Administrativa i copy de l'agència de publicitat Imago Mundi.
  • Corresponsal de Sant Llorenç del Diario de Mallorca
1996
  • Becària al departament de promoció de Televisió de Catalunya. (Missatge pels més frikis: surt a dos anuncis: Gimcana de la Mercè i Moltes Gràcies, programa d'acudits d'en Pep Cruz).

dijous, de gener 15, 2009

Coincidències

Avui, caminava pels carrers de Palma, he sortit a estirar les cames, m'agrada fer-ho gairebé a diari, sigui on sigui, casualment he trobat un amic que no està enxarxat, i potser li convendria estar-hi, m'ha regalat un nou disc, produït per ell mateix, un cd, l'he escoltat amb molta il.lusió, i he pensat en el que m'han comentat dues persones que l'acompanyaven, "ara analitzarem en Miquel a partir de la seva música", però jo, tot i que el conec des de fa anys, no tenia informació suficient com per fer aquest anàlisi només a través de la seva música i les seves lletres.

La setmana passada, a València, vaig coindir a un dinar amb Vicente Ros, autor d'ebranding. El fet que ens haguéssim llegit els respectius blocs va fer que hi hagués tema de conversa interessant.

Fa unes setmanes vaig anar a la presentació del nou disc de Petit. No els coneixia personalment, però coneixia coses seves a través de la xarxa i a través de familiars. Els vaig posar d'exemple a la xerrada sobre comunicació i cultura a les III Jornades Culturals Euroregionals. Ens havíem intercanviat algun correu amb en Joan. Després d'acabar el concert, vaig anar a saludar en Joan Petit, no va ser un saludo fred, al contrari, el fet de conèixer-nos prèviament a través de la xarxa, per diferents circunstàncies, va fer que fos càlid. Vàrem comprar el disc i el vam escoltar amb molta il.lusió.

Fa uns mesos una amiga cunyada d'un músic francès, Olivier Goulet, duia discos seus per vendre. N'hi vaig comprar un. El vaig comprar amb molta il.lusió. Quan fa un any vaig anar a París, la seva dona em va contar tot el que n'Olivier feia per Internet, per donar a conèixer la seva música, i com així, anava aconseguint montar concerts a diferents llocs.

Avui, a Facebook he descobert que la parella d'una de les meves millors amigues, amb qui vaig sopar la nit de cap d'any va ser bateria del grup Flying Dog.

En resum, la xarxa em dóna:

  • Informació interessant, i a vegades sorprenent, de la gent que ja coneixia; en aquests moments en això sobretot m'ho dóna Facebook, ja que també segons de qui es tracti, si es pot trobar a altres llocs.
  • Connexió amb gent que no conec i probalament algun dia coneixeré, i quan la conegui ja tendrem temes de conversació.
4 de les 5 persones anomenades les tenc a Facebook sobretot m'està aportant més connexió i conversació amb la gent local i propera que fins ara la tenia al món físic però no al món virtual, i això em fa una mica de respecte. Em fa respecte perquè a Facebook tenc mesclats un munt de contactes que no tenen a veure uns amb els altres: les amigues de sempre, les amigues i amics de la universitat, algun familiar, els companys de la feina, el networking de la feina, el networking conseqüència d'aquest bloc,... El que tenen en comú els que he comentat en aquest apunt amb el networking d'aquest bloc és que probalament tots necessiten una identitat digital perquè la seva feina sigui reconeguda, i empren eines i estratègies similars, tot i que en àmbits diferents. Però a Facebook s'ajunta tot. A Facebook s'ajunten tots els grups de pertinència, i si no ho controles bé tothom ho pot veure tot. Es poden fer grups pels recurso (imatges, vídeos) però no per el "estic fent".

L'interessa al networking d'aquest bloc que estigui asseguda davant la ximeneia? Li interessen a les amigues de tota la vida que estigui llegint "The New Media Reader"? Segurament no.

Afecta això la gestió de la identitat digial? Segurament si, sobretot perquè pot enterbolir la identitat digital professional perquè tanta informació al final amaga o deixa passar desapercebuda la informació interessant pel públic objectiu de la identitat digital professional. Però Facebook no és només una eina per donar visibilitat, sino sobretot de connexió, de relació, i per això cal dosificar informacions, més espontànees potser més personals per conversar. El que em preocupa és aquesta mescla, però al mateix temps m'agrada, perquè descobrim coses dels altres que potser no descobriríem d'una altra manera. Allà ho deixes, i a qui li interessi ja ho llegirà. En una conversació física potser un es preocupa més d'avorrir o de no interessar. No ho sé.

Aquesta reflexió m'ha recordat la tesi de na Danah Boyd (danah boyd (2002). "Faceted Id/entity: Managing Representation in a Digital World." Cambridge, MA: MIT Master's Thesis. August 9, 2002. [pdf]).

En Josomid va començar a reflexionar sobre la identitat digital, en part, gràcies al que va aprendre llegint aquesta tesi, però també va haver d'explicar part de la seva vida privada per cridar l'atenció dels més propers. La historia personal d'en Josomid l'explicarrem amb na Marga Castells, demà a partir de les 16.30 hores a Eivissa en el marc de l'exposició Identitat Digital, I tu que fas a Internet? És una coincidència que aquest concepte sigui més vigent, perquè afecte a molta més gent, avui, quan ja acaba la itinerància de l'exposició a les Illes Balears, que al Març de 2008 quan va començar?




dilluns, de gener 05, 2009

"La reputación es muy importante"

Alorza explica como ha funcionado la iniciativa sobre búsqueda de ideas para mejorar la sanidad pública. Muy interesante.

Evaluación de la iniciativa "ideas para la Sanidad pública" Administraciones en Red: "La reputación es muy importante

La conversación se produce entre personas, no entre instituciones. En esta ocasión, he podido capitalizar mis cuatro años de presencia en la web 2.0, que me han dado una credibilidad muy distinta de la que obtiene una institución cuando salta a la web 2.0. Soy consciente de que muchos de vosotros habéis participado porque era una iniciativa de los de Administraciones en red. Muchas gracias.

Pero nosotros tampoco contamos con suficiente red y por eso los resultados están muy sesgados hacia un tipo concreto de propuestas. Es fundamental buscar las redes ya existentes, escucharlas, enlazarlas y compartir en ellas.

Es curioso comprobar como, a partir de este lío, hemos empezado a contar en este blog con profesionales de la Sanidad como interlocutores. Parece que estamos enlazando con nuevas redes. Ganarnos su interés será muy importante para lanzar nuevos proyectos."

divendres, de gener 02, 2009

Desig, il.lusió i energia

Durant l'any 2008 he tengut aquest bloc un poc abandonat perquè la feina quotidiana m'absorbia més que l'energia que em quedava per poder investigar més sobre la comunicació mediada per ordinador i el que això suposa en la construcció de la identitat, la imatge i la reputació digital.

Tot i així durant l'any 2008 s'ha consolidat un gran projecte que va néixer, en part, gràcies a la temàtica d'aquest bloc, l'exposició sobre Identitat Digital, que es pot veure a Eivissa fins dia 30 de gener.

A més, durant l'any 2008 han nascut dues col.laboracions embrionaries de part de na Neus Arqués i d'en Marçal Moliné, que veuran la llum ja entrat l'any 2009.

Es pot dir que l'any 2008 ha estat un any de consolidació i de l'aplicació dels coneixements adquirits des de l'any 2003. A més, he après un poc més a gestionar, coordinar, formar i, molt important, delegar.

L'any 2008 també ha estat un any entretingut xafardejant pel Facebook i explorant les possibilitats de comunicació d'aquesta plataforma. Avui és el que tenc més fresc perquè és una de les plataformes que tenc més recents d'ús. A part, també he experimentat executar activisme digital, tot i que ho fes de forma anònima digitalment, encara que els interessats saben bé quines persones físiques hi ha al darrera. De totes maneres, hi ha coses que s'han d'utilitzar altres vies perquè són molt més efectives. L'important, al cap i a la fi, és, en funció de l'objectiu de comunicació que tenguis, buscar les millors estratègies, accions i instruments, i saber quina és la prioritària i quines són de suport. Això anirà en funció del públic objectiu, dels intermediaris i del missatge o missatges a comunicar.

L'any 2009 es presenta dens en el meu lloc de feina habitual. Tenc a punt de començar la coordinació de bastants de projectes d'innovació social basat en l'ús de les TIC i d'anàlisi de la societat de la informació a les Illes Balears, a més, dels propis de disseminació dels projectes de l'IBIT. Les primeres feines seran de planificació i les següents la de formar equips per cada un dels projectes. Hem crescut, i més que mai cal estar més organitzats, així ens ho recorda el nostre director.

A part d'això necessit seguir col.laborant amb gent de fora en projectes puntuals, perquè em donen inputs i punts de vista diferents que em carreguen d'energia que després puc abocar en els projectes de cada dia.

Per això són importants el desig i la il.lusió perquè són elements essencials per produir l'energia que necessita el cos i la ment per seguir produint i gestionant i creant projectes, en el meu cas, que incorporin l'ús de les TIC en la vida de les persones i les empreses.

Un altre element essencial per carregar-se d'energia és mirar, observar, retratar, retenir i compartir per recordar. Aquestes festes ho he fet amb el bloc sobre el viatge que vam fer a Tailàndia el passat més d'Agost. Viatjar permet descobrir com s'organitza la gent, quins sistemes d'informació empren, com es comuniquen, la densitat dels missatges, la dificultat dels idiomes, la complicitat dels viatgers, la capacitat de despertar il.lusions per conèixer nous indrets, la importància de les relacions humanes i les relacions comercials, ...