Pàgines

divendres, de gener 12, 2007

La seducció del territori

Governs s'han proposat seduir els talents i empreses perquè venguin a habitar territoris, i crear riquesa. En aquesta tasca dibuixen imatges idíliques de l'entorn que els acollirà, on viuran i on treballaran. Tenc propers els exemples de projectes que van néixer amb aquest sentit, com el del ParcBit a Palma i del 22@ a Barcelona. En el primer cas urbanitzen un territori agrícola (al camí a la feina cada matí observ uns garrofers impresionants, testimonis del pas del temps i les transformacions), en el segon cas reconverteixen en un territori tecnològic i informacional un territori que havia estat industrial.

Per una part es busca diversificar l'economia, basada en un monocultiu turístic, per l'altre part es busca mantenir la ciutat, una ciutat que està sofrint deslocalitzacions del sector industrial, necessita mantenir la densitat i l'economia. Les dues necessiten atreure noves indústries, més netes, menys contaminants i basades en el coneixement.

El que és nou és que sigui un grup de persones els que cridin a les empreses a instal.lar-se en una ciutat, com és l'exemple de http://www.barcelonawantsmyspace.org.

Però jo, des de la perifèria, en aquests moments ubicada en una zona rural a 60 km de Palma, (una bojeria per la gent de l'illa i una "pixerada" per la gent de la península) on Telefónica no té cobertura d'Adsl, però el meu veí si, vull reivindicar que els talents, les persones que treballen la tecnologia, els científics i els investigadors, ja que tenim l'oportunitat de treballar a través de l'ús de les noves tecnologies, no ens haguem de desterritorialitzar per poder gaudir de les mateixes oportunitats que els nostres iguals urbans. I a Mallorca encara pots agafar el cotxe i estar en una hora a Ciutat, però els de Menorca, Eivissa i Formentera ho tenen molt fotut.

Les ciutats com Barcelona són fantàstiques per captar energia i viure en el moviment continuu. La ciutat t'absorveix i t'omple el cap d'idees, d'il.lusió i de ganes, si et deixes. Però arribar a un lloc reposat, tranquil, aïllat com les poques zones rurals que queden a Mallorca, serveixen per assimilar tota la informació, agafar allò que pots necessitar, rejuntar, innovar i crear.

Per mi Palma és un lloc estrany, que encara estic descobrint. Tot i ser de Mallorca, Barcelona m'és més familiar. I curiosament el ParcBit és com una extensió del meu foravila, un paisatge similar (garrofers, ametllers, ovelles, cans, tomatigueres, prebers, tarongers,...) però que m'he de desplaçar més de 60 km. per trobar-me amb gent que està en el mateix sector.

Internet ha estat com una finestra per descobrir el món i crear, sense haver de renunciar a passar bona part del meu temps a foravila, on he crescut. Però no sempre podria estar a foravila, necessit desplaçar-me a ciutats com Barcelona i estar-hi uns dies per injectar-me d'energia i moviment i no quedar-me adormida.