Pàgines

dijous, de maig 06, 2010

Conversacions, anotacions i capes: efectes en la reputació

L'any 2003, amb en Toni Ramis, vam començar el projecte Roda (Xarxa de coneixement descentralitzat a través d'anotacions). La idea era agafar el projecte Annotea del W3C i mirar com les anotacions a partir d'un sistema ordenat de post-its sobre les pàgines web podien aportar coneixement compartit a les persones.

L'any 2005, a l'iBit, vam continuar amb la idea de les anotacions amb Anota, el fons era el mateix, anotar damunt webs, però ho volíem provar també damunt pdfs i combinar les anotacions amb un bloc i ordenar les anotacions per usuari i per temes. El pilot va funcionar però no vam poder popularitzar el seu ús ni adoptar-lo.

Les anotacions, com una capa més sobre les pàgines web, no deixava de ser una forma més d'enriquir la informació original, com també ho es publicar comentaris, per exemple a un bloc a una notícia.

Per ordenar els comentaris i seguir els comentaris, que publicam en els blocs i les webs dels altres, va néixer el cocomment.

Per mi la diferència entre els comentaris i les anotacions és que quan es fa un comentari a una web o a un bloc d'un altre, no sempre es pot gestionar (modificar, esborrar), en canvi amb un sistema d'anotacions si que l'usuari podria tenir més fàcil gestionar-les, al cap i a la fi, es tracta d'afegir informació per capes damunt webs que ja existeixen.

Fa poc va néixer Sidewiki, de Google, com a sistema d'anotacions. Al mateix temps, aproximadament, a Barcelona naixia Layers.com.

Layers és molt amigable i ofereix bones expectatives. Qualsevol ho pot provar des de la web de layers. Jo ho acab d'instal.lar al meu bloc. Basta introduir un codi que te donen automàticament entre el <> i el < /head > del bloc. Volia provar-ho un poc abans de definir el pilot que hem de fer a la Fundació iBit en el marc del projecte edit@. Aquest vídeo és molt il.lustratiu per entendre que farà l'eina edit@ que "s'incrustarà" al gestor documental i de continguts Alfresco.
Layers només és una utilitat més d'edit@.

Però m'interessava parlar de les anotacions sobre les webs en format post-it o en format capes sobre la web, on també s'hi poden generar conversacions sense que el propietari de la web ho tengui present ni ho sàpiga.

Així com evoluciona Sidewiki i Layers és difícil imaginar quina repercusió tendrà això sobre la reputació de les webs. De moment no sembla que l'ús estigui molt estès, la idea de les anotacions ja té més de 7 anys amb Annotea. Però el fet que cada vegada aquesta tecnologia sigui més amigable, interactiva i fàcil d'instal.lar podria facilitar-ne el seu ús. Aleshores la imaginació se'm dispara:

  • Com podrem trobar anotacions d'altres?
  • Quina privacitat o visibilitat tendran les anotacions?
  • Com el propietari d'una web podrà saber quines anotacions han fet sobre la seva web? De moment layers t'ho diu si instal.les un codi. Però i si les anotacions són privades? Poden ser privades?
  • Hi haurà cercadors d'anotacions?
  • Com es podrà posar metainformació a les anotacions perquè siguin més fàcils de buscar?
  • Es podran realitzar anotacions sobre altres documents, com per exemple pdf?
  • Podran servir algun dia les anotacions com a notes bibliogràfiques i es generarà automàticament la cita bibliogràfica per citar la font quan l'anotació sigui introduïda dins un text?
  • On s'ordenaran, i com, les anotacions que anem deixant pel món virtual?
  • Utilitzarem diferent tipus de sistemes d'anotacions com per exemple ara tenim diferents xarxes socials?
  • Tendran popularitat les anotacions? I ranking, pageranks, autoritat,..?
Escrit està. Si algú em vol deixar una anotació utilitzant layers.com ho agrairé, així podré analitzar el grau d'interactivitat i veure, des del sistema de gestió, com m'arriba la notificació i com puc visualitzar les anotacions i les converses.