Pàgines

dijous, de setembre 23, 2004

Publicitat a llocs inesperats

Potser aquest article a primera vista no té molt a veure amb el tema d'aquest foro, però necessit posar-ho.

Quan estudiava publicitat un exercici típic i tòpic de creativitat era pensar nous espais on posar publicitat. Quasi tots els grups de treball arribaven a la mateixa conclusió: la publicitat per a que fos efectiva s'havia de posar a un lloc on fos la protagonista, on no hi hagués milers d'elements més que competissin per cridar-te l'atenció.

Un lloc comú on tothom solia arribar pensant pensant era precissament el "lloc comú" (= banyo, toilette, WC, excusat,...), m'enteneu?

Ido bé, 12 anys després d'aquests exercisis de brainstorming m'ha arribat una notícia a través d'Adverblog: "Contextual toilet advertising".

Potser tampoc no s'havia plantejat abans, perquè catalogar tots els WC d'una ciutat de llocs públics o semi (museus, bars, aeroports, restaurants, parades de bus) i gestionar-hi la publicitat era tasca àrdua i engorrossa. Però ara amb els sistemes d'informació es podrien planificar i segmentar molt bé les campanyes.

I si, a més, els anuncis no fossin impressos, amb tot el que implica (fotolits, paper, anar banyo per banyo a penjar, etc.) si no que es gestionassin des d'una pantlla de plasma aferrada a la porta, la gestió seria molt més ràpida, eficient i efectiva.

Això si, el projecte requeriria molta d'inversió, i s'hauria de mirar com poden retornar els beneficis, ja que la comunicació, com es propi de la societat de la informació, seria molt atomitzada per la dispersió i proliferació d'espais publicitaris. Les velles glòries del mercat tradicional publicitari, on la comunicació de masses i els grans mitjans que arribaven a milions de persones està passant a la història.

Crec que les grans comissions en la contractació d'espais del vell mercat s'estan acabant per moments. Què en pensau?