Pàgines

diumenge, d’octubre 17, 2010

Preocupa la Identitat Digital, però no hem de caure en la paranoia digital

Els horabaixes d'aquesta setmana els he dedicat a impartir un mòdul d'identitat i imatge digital al Campus Extens de la UIB. Era la primera vegada que utilitzava Moodle, com a plataforma d'educació online. Fins ara només coneixia el campus virtual de la UOC com a alumne del doctorat i com a consultora del curs de Reputació 2.0.

Els alumnes del Campus Extens han estat molt participatius en el fòrum. Les seves intervencions, amb les preocupacions que els hi ha causat el temari de l'assignatura i els exemples que han aportat, m'han servit per replantejar la meva intervenció en el II Congrés Internacional dels Menors en les TIC.

Moltes de les intervencions dels meus alumnes han coincidit amb les que dimecres es van aportar al programa Banda Ampla de TV3 sobre les xarxes socials.

Sobretot han estat les xarxes socials, i sobretot la participació activa dels internautes a Facebook i a Tuenti les que fan agafar consciència de la quantitat d'informació que hi abocam sobre les nostres vides quotidianes, però no hem d'oblidar que estar en aquestes xarxes és voluntari i que Internet és molt més que tot això. Llaurar una reputació digital conscient i professional és la contrapartida als problemes de privacitat que veim a la xarxa, però no hem d'oblidar que part, només part, d'aquesta privacitat la controlam nosaltres. I això és el que hem d'ensenyar per no caure en la paranoia digital.

És clar que els menors i adolescents s'estan construit la identitat pròpia al mateix temps que utilitzen les eines TIC i no tenen assumits quins són i que representen els escenaris públics i privats. Ensenyar que és públic i que és privat és de vital importància per evitar els "perills" d'emetre més informació de la necessària per a sociabilitzar amb els "iguals". I això forma part de l'educació.

No podem ser alarmistes. Simplement hem d'ensenyar a "no parlar amb desconeguts", i si ho feim perquè ens sentim protegits per la pantalla a procurar no desvetllar dades personals, encara que sapiguem que aquestes poden ser desvetllades per altres.