Pàgines

dijous, de juliol 22, 2004

Gestionant la representació en el món digital

M'estic llegint la tesi de na danah boyd del MIT Media Lab.

Tracta sobre com gestionar la identitat digital. El que planteja és que en el món "off line" quan un es presenta i interactua ho fa segons el context on està i el tipus d'interlocutor que té. No és el mateix presentar-te quan vols optar a un lloc de feina que fer-ho quan vols lligar amb algú, segurament. Però en aquest cas els actes només afecten a la persona amb la qual interactues i com a molt a qui li conti l'altre.

Doncs en el món digital, la gent ha anat deixant rastre sobre parts del seu "jo" en diferents perfils d'usuaris de diferents aplicacions i a través de la participació dels espais virtuals, però que no pot controlar, i que a diferència del món "off line" qualsevol podria recuperar sense que en fos el destinatari (vegi's per exemple amb la publicació de tots els missatges de USENET a groups.google.com). Sobretot si és algú que va començar de jove a la xarxa, sent un adolescent i ara ja és un jove professional, hi haurà algun rastre que pugui haver deixat que en algun moment el pugui delatar.

El que Danah planteja en aquesta tesi és una aplicació per gestionar la pròpia identitat digital en funció d'allà on s'interactua. Conceptualment és molt potent, tècnicament, supòs que algun dia serà possible.

Faceted Id/entity: Managing representation in a digital world