Pàgines

dimarts, de juliol 13, 2004

Xarxes socials entre la realitat i la ficció

La revista Wired acaba de publicar l'article "Friendster's Fakester Buddies" on descriu com la xarxa social Friendster crea falses identitats sobre actors per a promocionar-los. Com que a diferència d'Orkut, Friendster no ofereix comunitats, el fet d'estar en contacte en tal o qual personatge famós ja t'identifica amb un tipus d'identitat.

Aquest nou servei, o com li vulguis dir, per a promocionar les estrelles de Hollywood com a marques, té els seus defensors i els seus detractors.

Però no hem d'oblidar que el tema de les identitats digitals i les comunitats virtuals té el seu origen en els MUDS i en els jocs de rol. Per tant, és comprensible que hi hagi gent que defensi el món de la fantasia, no tan sols en les comunitats virtuals, sino també, ara en aquestes noves xarxes socials que estan sorgint.

Supòs que serà cada espai qui marcarà quin rol vol jugar. Així a Espanya e-conozco es decanta per un rol professional, a EUA meet-up, tira cap a un servei a les comunitats dels partits polítics i dels militants de base; les inicitatives Neurona i Linkara, s'adrecen a recuperar amics de classe i a fer amics respectivament, Orkut, un dels més populars, no té una tendència clara, però allà s'hi pot trobar molta varietat.

Al Bitàcora de l'IBIT, "la democratización de los contactos" vaig començar a escriure sobre aquest tema, però enfocat cap a una perspectiva més professional creant-se un mateix els seus propis contactes, no tant de divertiment i de marketing promocional de personatges que han de ser famosos per ser rentables, com s'explica ara en aquest article de Wired.

Però a la xarxa tot hi té cabuda, cada qual l'empra pel que creu necessitar.