Pàgines

divendres, de setembre 02, 2005

Alianzo o la fabricació de xarxes socials

A través de na Imma llegeixo una notícia a El País que parla de l'empresa Alianzo:

"Alianzo, una pequeña empresa que no sólo gestiona cualquier tipo de red social, sino que crea el software necesario para que funcionen estos nuevos grupos de contacto en determinados ámbitos, como una institución pública o un parque tecnológico."

Encuriosida vaig a la pàgina web d'Alianzo per veure com ho està venent. Diu que fabriquen xarxes socials. Posa uns quants exemples d'on ho estan aplicant.

Sembla que venen un programari, i a més metodologia:

"Para ayudar a organizaciones como la tuya a alianzarse, hemos desarrollado una serie de herramientas basadas en las redes sociales. Tras analizar las redes internas y externas de tu organización, buscamos fórmulas para alianzar a todos sus miembros y para generar nuevas redes sociales allí donde sea conveniente. Contamos para ello con una potente plataforma de gestión y generación de redes y estrellas (allí donde es precisa cierta coordinación jerárquica) sociales y de una metolodogía de animación de las redes."

En aquests moments, només deix anotada aquesta informació totalment objetiva procedent de les dues fonts mencionades. Estic reflexionant sobre aquest tema. De moment encara tenc les idees molt confoses. No sé si això és una gran idea o una idea suicida. Interessa als directius que s'aliancin els treballadors entre altres treballadors i no els directius sols coms fins ara? No sé si a la gent li interesa donar a coneixer la seva xarxa social o no. No sé si la gent està disposada a que contactin amb els seus contactes o no. No sé com si s'ha de deixar també anotat el grau de feeling o de confiança amb cada membre, no sé si es convenient fer-ho públic si no és recíproc. No sé fins a quin punt pot ser maquiavèlic infiltrar-se en xarxes socials. Per altra banda, pens que és cert que les xarxes socials tenen a veure amb l'estatus de les persones. Però a vegades, potser moltes xarxes que un té la percepció que té l'altre són fictícies. No ho sé.

El marketing viral se sustenta en les xarxes socials. Qualsevol moviment social se sustenta en les xarxes socials. Les xarxes socials són un element molt poderós de movilització ciutadana i d'opinió pública.
Les xarxes socials sense l'ús de les tecnologies són com a fils invisibles. Si es dóna visibilitat a través de les tecnologies, aquesta visibilitat podria fer que fossin manipulables? La visibilitat de les xarxes socials de les persones i de les persones formant part d'una institució pot influir en la percepció de la identitat que es té d'aquestes?

Hi ha algú que estigui estudiant les xarxes socials en el context de les teories de la comunicació y comparar-ne per exemple els seus efectes en relació a la indústria cultural i la comunicació de masses?

Crec que totes aquests dubtes s'han de tenir en compte alhora de donar visibilitat a les xarxes socials dins les institucions. Ara, si n'hi ha que ja ho tenen resolt i comencen a aplicar-ho segur que en poc temps gaudiran d'una avantatge competitiva més.