Dilluns vaig anar a Madrid a la presentació perquè a la Fundació IBIT hem redactat el capítol de les Illes Balears.
Les dades de l'informe són optimistes: la penetració d'Internet a les llars i a les empreses de l'estat espanyol, i de les Balears avança; i Espanya és un dels països amb més penetració de mòbils de banda ampla.
Del capítol "Tu marcas tendencia" em van sorprendre dues coses:
- Que a la presentació el primer "slide" fos un fragment de The Cluetrain Manifesto. Per fi una multinacional tradicional difon el que està canviant a l'escenari digital on els usuaris, consumidors tenen la pella (de la comunicació) pel mànec i les empreses ho han d'assumir i pensar estratègies en conseqüència.
- Que al capítol mencioni vàries vegades i en negreta el tema de la identitat digital i la reputació digital, dos conceptes molt importants per tenir una vida digital satisfactòria i gratificant [aprofit per recordar que l'exposició sobre Identitat digital, promoguda per Sa Nostra, IBIT i IB3, obre les portes dia 22 de desembre a Eivissa, fins dia 31 de gener. Per cert, si algú vol exposar identitat digital en algun indret es deixa en itinerància a partir del febrer, com exposa na Marga Castells, que està buscant més feina a n'en Josomid.]
De fet, algunes coses que es van mencionar em va fer recordar la por percebuda per alguns hotelers al workshop sobre portals d'opinió que es va fer el maig passat a l'hotel horizonte.
Pel que veig les cartes ja estan damunt la taula. Les variables són: identitat digital, reputació digital, opinions, posicionament, visibilitat, tot això proporcionat de forma molt fàcil, flexible immediata, integrada i manejable per les eines 2.0. Le empreses ja comencen a donar-se compte que aquestes variables jugaran un paper important en la seva estratègia empresarial, de màrketing i de comunicació. Moltes encara no saben com. La primera passa és canviar de mentalitat i entendre dues coses:
- La comunicació ha deixat de ser unidireccional i centralitzada.
- Igual que tots els consumidors poden tenir converses digitals, també en poden tenir els empleats de les organitzacions, i igual que les empreses han deixat de tenir el monopoli de la comunicació perquè els consumidors parlen de les seves marques; els departaments de comunicació, per fer front a les conversacions digitals, necessiten de la col.laboració d'altres departaments.
Entrar en aquest joc per un professional independent o per una micropime és relativament fàcil, però una empresa gran ho té més complicat, perquè li cal algun sistema per gestionar i tenir esment de les converses digitals i les persones adequades que marquin les estratègies de comunicació sent conscients que l'execució de la comunicació es pot, i sovint és necessari, descentralitzar-la i distribuir-la. I, assumint que ja no estam en l'era on un sol missatge es repetia insaciablament en els soports possibles en funció al pressupost de publicitat. Ara, som en una època que la comunicació necessita ser personalitzada i enfocada a cada persona que comença una conversació sobre la teva empresa o la teva marca, i la conversació no consisteix en difondre un missatge, sino sobretot en gestionar el feed-back.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada