Pàgines

dimecres, de desembre 17, 2008

"Tu marcas tendencias" i thinktravel

"Tu marcas tendencias" és un capìtol que parla d'identitat i reputació digital dins l'Informe sobre la Societat de la Informació 2008 que ha editat Telefónica.

Dilluns vaig anar a Madrid a la presentació perquè a la Fundació IBIT hem redactat el capítol de les Illes Balears.

Les dades de l'informe són optimistes: la penetració d'Internet a les llars i a les empreses de l'estat espanyol, i de les Balears avança; i Espanya és un dels països amb més penetració de mòbils de banda ampla.

Del capítol "Tu marcas tendencia" em van sorprendre dues coses:

Després, aprofitant el viatge a Madrid vam arribar al MadridTravelThink. En una taula rodona on hi havia directius de Google, Hosteltur, Logitravel, Iberostar, AirBerlin i RecordGo, van parlar de la crisi i, de les eines web 2.0 que estan sortint, les característiques, com funcionen, que aporten als usuaris, el que em va sorprendre és que no parlàssin de com les empreses poden utilitzar aquestes eines per guanyar visibilitat i posicionament. De fet, es va dir, que les estan analitzant i observant, però que no tenen experiències de casos d'èxit que els hi donin una motivació com per invertir esforços per incoporar-les a les seves estratègies.

De fet, algunes coses que es van mencionar em va fer recordar la por percebuda per alguns hotelers al workshop sobre portals d'opinió que es va fer el maig passat a l'hotel horizonte.

Pel que veig les cartes ja estan damunt la taula. Les variables són: identitat digital, reputació digital, opinions, posicionament, visibilitat, tot això proporcionat de forma molt fàcil, flexible immediata, integrada i manejable per les eines 2.0. Le empreses ja comencen a donar-se compte que aquestes variables jugaran un paper important en la seva estratègia empresarial, de màrketing i de comunicació. Moltes encara no saben com. La primera passa és canviar de mentalitat i entendre dues coses:

  1. La comunicació ha deixat de ser unidireccional i centralitzada.
  2. Igual que tots els consumidors poden tenir converses digitals, també en poden tenir els empleats de les organitzacions, i igual que les empreses han deixat de tenir el monopoli de la comunicació perquè els consumidors parlen de les seves marques; els departaments de comunicació, per fer front a les conversacions digitals, necessiten de la col.laboració d'altres departaments.
Per això, per tenir una identitat digital forta i tenir cura de la reputació digital, fa falta tenir, més que mai, una cultura empresarial molt forta, perquè tothom sàpiga que pot dir, i sobretot que no convé dir, en cada potencial conversa digital iniciada pels consumidors.

Entrar en aquest joc per un professional independent o per una micropime és relativament fàcil, però una empresa gran ho té més complicat, perquè li cal algun sistema per gestionar i tenir esment de les converses digitals i les persones adequades que marquin les estratègies de comunicació sent conscients que l'execució de la comunicació es pot, i sovint és necessari, descentralitzar-la i distribuir-la. I, assumint que ja no estam en l'era on un sol missatge es repetia insaciablament en els soports possibles en funció al pressupost de publicitat. Ara, som en una època que la comunicació necessita ser personalitzada i enfocada a cada persona que comença una conversació sobre la teva empresa o la teva marca, i la conversació no consisteix en difondre un missatge, sino sobretot en gestionar el feed-back.