Pàgines

dijous, de març 04, 2010

Visibilitat a la producció científica i a les publicacions locals

Avui he anat a la presentació de la Biblioteca Digital de les Illes Balears. M'ha agradat molt el projecte, espcialment dues coses:

  • La informació està indexada i preparada de forma que es puguin llançar cerques des de qualsevol altra biblioteca del món i s'arribin als registres arxivats a la Biblioteca Digital de les Illes Balears. Això dóna més visibilitat a la probabilitat de trobar tota la documentació arxivada en aquesta biblioteca.
  • L'arxiu digital de les revistes de la Premsa Forana, publicacions locals de les Illes Balears. Poder accedir a exemplars antics des del propi ordinador, tirat en el sofà o des de qualsevol lloc del món no té preu. És una producció feta per moltes persones durant molts anys que han anat informant dels quefers de cada poble en profunditat. Recullen naixements, defuncions, pluviometria, xaferderies, estudis, reportatges, personalitats, festes, possessions, almanacs, costumari... de cada poble, moltes tenen més de 50 anys, i ara tot és consultable a través d'Internet. Això és un gran tresor i una forma de donar visibilitat a tota aquesta informació local.
Copii la descripció que m'han eviat que explica de forma completa que es pot trobar a la Biblioteca Digital de les Illes Balears:

La Biblioteca Digital de les Illes Balears és una plataforma web a la qual s’hi ofereix un ample conjunt de documents digitals d’interès per a la comunitat universitària i per la societat de les Illes Balears en general.

La Biblioteca Digital de les Illes Balears conté inicialment més de 17.000 documents a text complet relacionats amb la investigació, la ciència, la cultura i la memòria històrica de les Illes Balears.

Aquest repositori documental ha estat fruit de diversos projectes de digitalització, que han rebut un tractament bibliogràfic normalitzat amb metadades Dublin Core i són accessibles mitjançant un entorn de cerca homogeni que possibilita la navegació y la cerca intuïtiva gràcies al motor d’una base de dades basada en la tecnologia Greenstone Digital Library.

La BiDIB te com a missió augmentar la visibilitat de la producció científica de la UIB i permetre la seva difusió a nivell mundial i facilitar l’accés dels estudiants i investigadors a la documentació de caràcter erudit i al material bibliogràfic rar o de difícil accés produïts a les Illes Balears o d’interès per a l’estudi de la nostra realitat.

El contingut de la Biblioteca està integrat per diversos blocs de contingut.

  • Producció Científica de la UIB a la qual podem trobar digitalitzades totes les revistes editades per la Universitat, tesis doctorals i projectes de final de carrera, així com articles i ponències a congressos dels principals grups d’investigació i altres materials produïts a la nostra institució universitària.

  • Altres publicacions científiques i erudites de les Illes Balears on podem trobar publicacions tan emblemàtiques com el Butlletí de la Societat Arqueològica Luliana, la Revista Endins o l’anuari ornitològic de les Illes Balears.

  • Llibres i manuscrits antics entre els que podríem destacar la sèrie de llibres sobre la Guerra del Francés, els manuscrits de la Universitat de Campos o els plànols cadastrals del segle XIX de Manacor i Capdepera.

  • Premsa Retrospectiva ofereix la col·lecció de Premsa Forana de Mallorca que cobreix una cinquantena de publicacions amb més de 10.000 números de les diverses revistes locals, i les col·leccions completes de la Revista Bellpuig, Llevant, la Ignorància.

  • Documentació sobre serveis socials i cooperació al desenvolupament amb uns 2.000 documents recopilats sobre aquestes temàtiques pel Portal Social i el CD2.

La BiDIB és una iniciativa de la UIB, que han posat en marxa el seu Servei de Biblioteca i Documentació i el Centre de Tecnologies de la Informació i que ha comptat amb la col·laboració de diverses institucions públiques i privades de les Illes que han aportat els originals a digitalitzar i han contribuït econòmicament en el projecte: els ajuntaments de Capdepera, Manacor, Artà i Campos, la Caixa de Balears Sa Nostra, la Direcció General de Política Lingüística, l’IBESTAT, la Generalitat de Catalunya, El Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya, L’Associació de Premsa Forana de Mallorca, la Fundació Revista Bellpuig, la Societat Arqueològica Luliana, la Societat d’Història Natural, el GOB i el CEDOC.

En el moment de presentar-se públicament la BiDIB duu un llarg període de funcionament en proves durant el qual s’ha obert als cercadors OAI i ja ha obtingut una audiència apreciable, de manera que des de l’agost de 2009 ha rebut més d’un milió visites. Així mateix pel seu tamany és una de les més importants de l’estat espanyol, ocupant el sisè lloc pel que fa a número de documents a text complet que ofereix, només per darrera de la Universidad Complutense, l’Autònoma de Barcelona, la Menendez Pelayo, la Universitat de Salamanca i la Universitat de la Laguna.

La BiDIB és un projecte en creixement i obert a totes les institucions de les Illes que vulguin utilitzar aquesta plataforma per encabir els seus projectes digitals. Cara al futur està previst recopilar sistemàticament tota la producció dels investigadors de la UIB, iniciar un repositori de materials docents i incorporar noves publicacions cientifiques o erudites, ara mateix ja s’està digitalitzant el Bolletí de la Societat d’Història Natural i s’estan estudiant diversos projectes am la Catedra Ramon Llull i altres institucions.

A partir d’aquest presentació pública la UIB vol encoratjar totes les institucions de les Illes Balears a col·laborar en aquest projecte, posant a la seva disposició tant la plataforma com els servidors que l’allotgen així com la infraestructura de digitalització i el personal tècnic que ha fet possible el projecte.

1 comentari:

Nom ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.