Pàgines

diumenge, de juny 26, 2005

OME 2005 – algunes impressions

Gràcies Rosaura per aconseguir-me entrades per poder anar a l’OME 2005 que es va celebrar a Palma els dies 22 i 23 de juny.

Vaig anar a algunes conferències, en general em va decebre bastant. El que em va agradar va ser el taller de comunicació que va donar Sr. Joost van Nispen President de ICEMD i Sr. Paul Fleming President de Barcelona Virtual. També em va agradar la capacitat de convocatòria per a atreure gent. Crec que és un exemple clar que si un congrés es ven bé la gent estar disposada a venir a Mallorca. No cal que tots se centralitzin a les grans capitals.

Les conferències no em van agradar perquè per mi totes són iguals: 4 xifres que ja no impressionen sobre l’evolució d’Internet, la importància de l’estratègia a Internet, la importància dels cercadors, algunes plataformes per contratar espais publicitaris i Google. Google va donar la seva pròpia conferència, però el més fort, és que a totes les altres conferències sempre sortia Google com a exemple, mostrant el posicionament orgànic i els “ADWORDS”. El que em va sobtar més, és que moltes de les conferències anaven sobre l’important que és estar als cercadors, ben posicionat i també comprant espais per la publicitat, i al mateix temps, la paradoxa, que Google s’ha donat a conèixer amb altres tècniques. Unes tècniques que només es van explicar al taller de Van Nispen i Fleming:

Com és la generació digital quins valors té, que accepta, que rebutja. Com entra la informació a les persones connectades. El que més em va cridar l’atenció és que en cap moment van parlar de publicitat, sinó de recomanacions i de confiança. I això només s’aconsegueix quan s’entra a través de les xarxes socials.

Dos exemples que record que van posar. Una tenda de roba que se’n va anar poble per poble (USA) a fer fotos en 3D als seus clients, per a que tenguessin el seu propi maniquí a la tenda virtual per anar-se’n provant la roba (com les maripepas, però personalitzades). Això és important, perquè la gent que inverteix en donar informació en un lloc que li resulta útil per poder comprar és més difícil que se’n vagi a un altre lloc, i hagi de començar una altra vegada a deixar-hi informació. I l’altre exemple és l’oficinista virtual de Caja Madrid, com entén el llenguatge natural i dóna respostes convincents fins i tot mostrant informació útil a la pàgina web. Val la pena pegar-hi una ullada.

Només cal fer una mica de reflexió. Pensau en els cercadors que utilitzau. Com vau conèixer cada cercador? Jo vaig conèixer Terra, Lycos i Yahoo per publicitat, no n’utilitz quasi mai cap dels tres, potser alguna vegada Yahoo. Google i AlltheWeb el vaig conèixer perquè m’ho va recomanar algú que jo considerava que sabia molt d’Internet.

Ara pensau, quan utilitzau els cercadors? Per comprar utilitzau cercadors? Jo utilitz els cercadors per cercar informació, però no compr mai a un lloc que he trobat a través d’un cercador, sigui per posicionament orgànic o per publicitat en el cercador. Sempre compr a llocs dels quals ja coneixia la marca per altres canals. I voltros?

Per tant, de la majoria de les coses que es van dir sobre els cercadors en poques crec, bé potser si que hi crec, però per mi no és el més important. És cert que serveix per guanyar posicions i ser més visitat. Però no és suficient. Està ben posicionat als cercadors és important, però no és suficient. Hi ha moltes altres coses a tenir en compte, de les quals excepte, al taller mencionat abans, no vaig tenir l’ocasió d’escoltar-ne cap paraula. De totes maneres, també vull dir que estar ben posicionat als cercadors també pot ajudar a guanyar credibilitat, però no és suficient per guanyar tota la credibilitat i confiança.