Pàgines

divendres, d’octubre 20, 2006

Intervenció en el curs Convergència de mitjans i periodisme 3.0

Quan la Fundació Sa Nostra em va fer l'encàrrec de participar en aquest curs em va dir que la meva funció era donar una visió panoràmica del tema, com una introducció, on a partir d'aquí, els següents ponents anirien aprofundint.

Com comenta Toni Roig, en dues hores he saturat l'"ample de banda" de l'audiència. En som conscient. També era una mica la intenció. Però potser m'he passat perquè no volia fer-los entrar pànic, sinó al contrari, mostrar-los un ventall d'eines, que no són totes, que ens donen la possibilitat, a tots, de convertir-nos en comunicadors. Siguem qui siguem. I entrar en el l'espai comunicatiu, sense la necessitat de ser un mitjà de comunicació. La intenció no era ensenyar a emprar aquestes eines sino més aviat dir-lis que existeixen i que poden fer, i si els hi interessa aprendre més que continuin assistint al curs.

La intenció, també, era donar la visió des del punt de vista de les audiències, però sobretot d'aquelles fonts d'informació, que per la seva activitat, especialitzada, els hi és molt difícil trobar un espai informatiu en els mitjans de comunicació tradicionals.

D'aquesta manera, el plantejament del debat, que volia deixar obert, era, si les audiències i les fonts també entren en l'espai de la comunicació, quin paper prenen els mitjans de comunicació? Ja he dit d'entrada que jo no tenia la resposta, puc tenir opinió, però qui han de definir el seu paper són els propis mitjans.

La meva opinió, avui i ara, [em reserv el dret de canviar d'opinió], és que els mitjans de comunicació, també són marques, i que la seva credibilitat anirà en funció de la imatge i els serveis que ofereixen.

Al final he tengut el plaer de conèixer en Carlos Seda, que va participar en el 46 Congrés de Filòsofs Joves, sobre filosofia i tecnologia, que es va celebrar a Palma el mes d'abril. Em va saber molt de greu no poder-hi assistir per manca de temps. Però, he trobat el seu article, molt interessant, perquè planteja com els filòsofs també han d'entrar en les conversacions del mercat, tal i com propugna The Cluetrain Manifesto. Els filòsofs també són un col.lectiu que normalment no solen tenir cabuda en l'espai dels mitjans de comunicació tradicionals.

A part, Seda m'ha recomanat l'aplicació netvides.com per gestionar tot el que he anat explicant. M'ha dit que és millor que bloglines perquè pots integrar més aplicacions. La provaré.

Més tard, quan he revisat el meu bloc he vist un comentari d'en Mateu Ramonell, que havia assistit al curs. I gràcies a això he descobert el seu bloc on parla del dia a dia del periodisme i dels mitjans de comunicació. Quan he vist la seva fotografia he recordat on estava assegut dins la sala. Però la conversació envers de tenir lloc a la sala ha seguit al món virtual. Una cosa més que permet fer aquesta tecnologia que estam emprant.

PD: Si vos interessa vos podeu descarrergar la meva presentació de la Web de l'IBIT.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Salutacions Bel.

La presentació ha estat molt interessant i encara que la informació era abundat, també era imprescindible. Només has parlat dels aspectes bàsics de la web 2.0 i de tot el que ofereix.

Si en properes xerrades es parla de blocs, youtube, xarxes socials... Ara la gent tendrà una idea del que diu el conferenciant.

Per cert, Netvibes és una exel·lent eina per gestionar molts continguts, des del correu fins als fils RSS. Sobretot quan et trobes a un ordinador que no és el teu.

Anònim ha dit...

Como ya te dije a mí todo lo que se ha venido a llamar "web 2.0" me parece una marca comercial que pretende imponer un modelo de Internet que convierte en beneficios la parte del pastel que los hackers han trabajado durante años. Se nos invita a producir contenidos, pero nunca a poner en cuestión a los gestores de contenidos (en este sentido la "inocente" pregunta de Toni Roig tiene mucho que decir). Al final lo que se está produciendo es una red-realidad en donde se recrea la vigilancia de todos por todos (como mencionaste la red se está volviendo cada vez más transparente). Por tanto creo que sería hora de volver a hablar de cuestiones como el derecho al anonimato o el tema de las licencias de ¿propiedad intelectual?, entre otros temas.

Hago cuatro menciones a mi fotolog para ampliar el tema:

1. En qué momento creo que se encuentra internet

2.Cómo creo que integra el mercado internet

3. EL swarming

4.Ejemplo de un swarming abortado

Disculpame el tono "filosófico" para tratar ciertos temas... deformación profesional :P

¡Un saludo! Encantado también de conocerte.

Bel ha dit...

Gràcies als dos per les vostres intervencions.

En principi havia pensat mencionar també els Creative Commons i el Copy Left, però al final, tot i que ho vaig mencionar amb l'exemple de La Gazetta de Manfatta no ho vaig acabar d'explicar. Esper que algu altre o del curs o de les conferències hi dediqui un poc de temps. Ja que és imprescindible per assegurar que la informació es pugui distribuir sense trabes.

Interessant explicació sobre el swarming abortat de la cadira d'en ZP.

Anònim ha dit...

Para quien le interese:

http://www.devolucion.info/

Una forma diferente de acercarse al tema de las licencias y patentes.

Anònim ha dit...

Si el curs fou interessant, el post-curs -possible gràcies als blogs- no ho és menys.

Amb lo de l''ample de banda' (que era un 'piropo' cap a na Bel) volia expressar l'angoixa davant la quantitat -i també qualitat, però no sempre- d'informació que ens dóna Internet. No em referia a l'enfocament de l'exposició -que m'ha semblat adequat per a un públic heterogeni sinó més bé a la nostra capacitat d'assimiliació.

Jo havia sentit parlar d'unes coses i de les altres no. Algunes fa estona que les utilitz i les altres m'han sonat a xinès. La qüestió que plantejava era: això és molt interessant però, com m'ho puc implementar en el meu dia a dia?

És a dir, la nostra capacitat d'assimilació i/o reacció i/o iniciativa davant les possibilitats que na Bel ha plantejat. Vaig llegir no sé on que 'el hombre es un ser analógico atrapado en un mundo digital', igual és aquesta la qüestió. :-)

Anònim ha dit...

Hola m'alegra veure-vos continuant la xerrada aquí al bloc.
Respecte al copyleft i creative commons, no vos preocupeu que tendrem en Juantomás García (conferencia del 23 de gener) que s'hi dedicarà a fons.
Seguiu així de bé.
Salutacions, Margalida Castells
ALEA Cultura i Patrimoni

Anònim ha dit...

No hará falta esperar hasta el 23 de enero para escuchar a Juan Tomás hablar sobre el tema. Como dice aquí esta semana intervendrá en un programa de radio debatiendo con alguien de Microsoft ibérica sobre las patentes.

Perfecto para ir abriendo boca :P