Pàgines

dilluns, d’abril 07, 2008

Marketing de codi obert a la mallorquina

Quan els consumidors/usuaris els hi agrada un producte o varis, realitzen accions de comunicació per a promocionar-los, de vegades, aprofitant un altre tema d'actualitat.

La sobrassada, l'ensaïmada, i les galletes Quely, estan sortint en l'espai de la comunicació digital gràcies a una paròdia irònica, de la cançó d'en Rodolfo Chikilicuatre, candidat a Eurovisió. En Pep Noguera (Diabéticas aceleradas) i en Pep Suassi (Fora des Sembrat) en són els responsables. Un diari digital explica com ha anat la història, que li han donat altaveu des d'un programa d'IB3, conduit pels creadors de la idea.

Dia 27 de març vaig rebre l'àudio a través de dues fonts diferents i que res no tenen que veure entre elles. Avui he rebut l'enllaç del vídeo publicat a Youtube.

Al final un ja no sap si el més beneficiats són els propis creadors (guionistes, artistes, cantants, presentadors), els continguts de la cançó (sobrassada, pa amb oli, quelys, ensaïmada), el programa que li ha donat ressò (tot és possible,... o no! d'IB3), la font d'inspiració (chikilicuatre), la productora de la font d'inspiració (El Terrat), el presentador de l'agraciat candidat (Buenafuente) o el concurs pel qual va ser creat el candidat (Eurovisión). Tot i així el que està en boca de tots en aquest procés de creació de marketing de codi obert són marques: marques personals professionals, marques de productes privats, marques de productes nacionals, marques de concursos europeus, marques de productores i de programes de televisió. I en cada eslabó del procés de difusió, que es transmet de persona en persona, de boca en boca i d'ordinador a ordinador, hi circulen una o vàries identitats, originals o parodiades, sèries o d'humor, que van desprenent diferents imatges en funció de qui les està mirant i del moment en que les perceb.


6 comentaris:

Anònim ha dit...

Y que ya cansa, la verdad, el original, la copia y la copia de la copia. Rollo oportunista y simplón, a estas alturas: malo x malo = malo al cuadrado. Es sólo mi opinión personal, claro.

Decalferro ha dit...

Marketing i codi obert a mi personalment no hem casen, no ho entenc.

No hem de confondre, al meu entendre, el concepte de "reutilització" amb el de generació d'un projecte -informàtic- sota una formulació mes o menys col.laborativa ( codi obert ).

Crec que en aquest cas del que parles seria Marketing de reciclatge i segons el juliodepalma d'escombreries :), aquí no opinare per que no n'he vist cap dels dos, havent-hi en buenafuente al darrera simplement ja no espero res.

Bel ha dit...

Julio, només era un exemple proper de la capacitat que tenen les persones normals i corrents de fer circular missatges i donar visibilitat a marques, siguin del tipus que siguin. Segur que hi ha exemples que te puguin agradar més, però el dia que ho vaig escriure era perquè tenia aquest a mà, i no tenia ganes de buscar-ne d'altres més sofisticats.

Rissitas (decalferro), el concepte no me l'he inventat jo. Si fas la cerca ["open social" marketing] trobaràs una barbaritat de literatura sobre el tema:

http://www.collaboratemarketing.com/open_source_marketing/
http://www.clickz.com/showPage.html?page=3568296
http://www.changethis.com/14.OpenSourceMktg
http://www.micropersuasion.com/2004/10/open_source_mar.html

A vegades surt d'una empresa, i a vegades es multiplica de forma espontànea.

Tino Martinez ha dit...

La veritat es que tot va començar com una broma que la propia gent a tornat una mica mes grosa i a partir d'aquí nómés em aprofitat les eines que te la xarxa per divulgar i el resultat (anecdotic i petit) es que en una setmana més de 10.000 persones han vist el vidèo. Tot val per riure una mica, no?

Decalferro ha dit...

Entenc perfectament que s'aprofiti la volada del "codi obert" per enganxar-se al cavall - que sembla - guanyador, una altra cosa es que ho comparteixi.

Crec que cal ésser estrictes, la meva passió - que ja saps quina es - m'hi obliga.

Puc entendre per exemple conceptes tals com marketing viral, es a dir una acció de marketing que es propaga tot seguint uns patrons amb similituds als virus, diguem que hi ha un cert paral.lelisme acceptable.

Si anem a degranar un "marketing open source" seria aquell en que un col.lectiu no estrictament definit col.laboraria en una campanya de marketing. Pero entenc jo que en el proces de elaboració, no en el proces de comunicació. Igual no he entés el que s'ha fet en aquest cas ? copiar a la japonesa ?

Estic obert a rectificar, pero no m'has convençut. Es mes, emprar la res extensa de fonts que empren tal terminologia a mi no hem diu absolutament res, mes que molts són el que també poden estar equivocats.

Ja saps, semper fidelis a la utopia !

Bel ha dit...

"La utopia és l'incentiu que millora la realitat", deia un poeta.