Pàgines

dijous, de juny 05, 2008

Els blocs han fet visible part de la Internet invisible

Fa uns anys es parlava que la internet invisible (explicació, i una altra explicació) era més d'un 75% de l'activitat al ciberespai.

En aquesta dimensió del ciberspai hi ha els correus electrònics, els fòrums que necessiten nom i usuari per entrar, els grups de discussió, un munt de llocs de relació i participació. En la participació en aquests llocs també s'hi construeixen i redefineixen les identitats digitals, tot i que el rastreig de la imatge que s'hi projecta sigui més difícil si no ets membre d'aquest llocs.

Els blocs pertànyen a la internet visible, i desprenen una imatge dels seus propietaris més centralitzada.

Avui he participat a un fòrum del curs de ciutadania digital. Feia estona que no participava a cap fòrum. De fet, des que escric al bloc he deixat molt enrera la participació en fòrums.

Els fòrums centralitzen la participació en un espai comú, una gent habitual i uns temes compartits. S'estableixen diàlegs. Tothom pot decidir els temes que vol tractar.

Quan estàs al teu bloc és com un monòleg, reflexions en veu alta, com ara, tu decieixes els temes que vols parlar, potser dóna la casualitat que passa algú i li interessa i deixa un missatge o potser que hi hagi gent que te vetlli (a través dels feeds) per veure quan diràs alguna cosa interessant.

Per mi la diferència entre un fòrum i un bloc a més de facilitar la visibilitat i seguir el rastre en el cas del segon, és el centre de gravetat. En els fòrums el centre de gravetat és el grup i els missatges que genera el grup. En el bloc el centre de gravetat és la persona i tot gira entorn a la persona que el maneja.

És molt còmode tenir tota la informació que un genera centralitzada a ca seva, al bloc, i la que genera a ca els altres controlada per exemple des d'una eina com cocomment, però si a part no es dedica temps a participar en comunitats de pràctic d'interés per cada un trob que es perden oportunitats de pescar temes i persones que et facin pensar i fugir dels llocs habituals de visita. A no ser que de tant en tant facis passejades actives per descobrir blocs nous.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola Bel, la veritat es que tenim tanta informació disponible que la gestió d'aquesta es fa cada vegada mes complexa. Només per estriar la informació que consideres rellevant per a tu, et fa convertir en un broker de la informació (Juan Freire)...temps temps i mes temps. Es molt cert que la riquesa que et dona la participació en comunitats i l'intercanvi de parés i opinions de manera mes fluida que al bloc, es molt mes alta i et permet un tracte molt mes proper amb la resta dels membres.
En tot cas lo que ens falta es temps.

Salutacions Bel