Pàgines

divendres, de febrer 17, 2006

Menéame

Menéame és segons s'explica a la pròpia web:

"Es un web que te permite enviar una historia que será revisada por todos y será promovida, o no, a la página principal. Cuando un usuario envía una noticia ésta queda en la cola de pendientes hasta que reúne los votos suficientes para ser promovida a la página principal."

Vaig tenir la sort que fossin els propis creadors de l'artefacte, en Ricardo, en Benjamí i en Guillem, que m'explicassin en persona que era això de Menéame.

Pel que vaig entendre és una lloc on són els usuaris els que hi envíen notícies que troben interessants o rellevants (no per fer-se autopromoció del que escriven) i són els propis usuaris els que les valoren, i sengons els vots i el Karma dels que les ha votat, les notícies van pujant de posició. I supòs que així es deu anar creant l'estat d'opinió pública. L'opinió pública que abans la determinava els "media" ara la determinen els usuaris, les persones.

El que vaig trobar més interessant va ser el tema del Karma, ideat per en Ricardo. Aquí explica de què va la història:

"Los votos de los usuarios registrados no cuentan igual que un anónimo. Un voto anónimo vale cuatro (4) puntos, mientras que el voto de los usuarios registrados depende del karma que tenga el usuario. El karma base de los usuarios es ocho (8). Al menos dos veces por día se recalcula el valor del karma de cada usuario."

De fet el Karma, ve a ser com la reputació de les persones en funció de les vegades dels seus encerts en també votar una notícia que altres també consideren que és interessant. [Estic segura que em corregireu si aquesta reflexió és errònia ;-)]

A part d'això del Karma, també m'ha impressionat la velocitat en que aquesta web s'ha posicionat sorgint del no res tant a google com al rànking d'Alexa. En aquest cas, a diferència de FON, no crec que l'estratègia de posicionament hagi estat tan planificada, sino que els mateixos que ho han creat ja estaven posicionats a la xarxa i gràcies al seu posicionament ha corregut la veu molt aviat, i també gràcies a que l'eina estava creada, encara que en Peta (= Beta, però en basto) [eh Benjamí?], però ja es podia emprar.

Ara caldria analitzar com evoluciona l'eina i com desenvolupen el karma certs usuaris i aconseguiexen ser més reconegudes certes notícies escrites per certs individus o publicades en certs mitjans, i tot això, en realitat quins beneficis els hi aporta als participants.

Caldria una eina així per fer anar la mítica democràcia electrònica? Potser si. I seria molt interessant analizar com construir el karma de polítics, tècnics i ciutadans, ponderant les seves posicions, el seu treball, els seus encerts i restant tots els errors i falses promeses. Com ho veis?

1 comentari:

Anònim ha dit...

Jo estic impressionat per la feina que fan els usuaris del menéame. Si fos l'elefant espieta, em llevaria el barret, però no en porto :)

Tot plegat està a les beceroles, és molt nou! Ho hem fet, amollat i mirem què està passant. També n'aprenem.

Fa un parell de dies que ho vigilo amb més intensitat, doncs en Ricardo ha estat de viatge -- hi fa una feinada, som només 3 i calia compensar-ho.

He vist que no ha fet falta intervenir en res delicat. Si una noticia estava duplicada, algú (varis també) ho deien. Totes les descartades estan ben descartades. Si algú acusava de "automeneo" una bona noticia, hi havia altre gent que la votava positivament. Si no era bona, no hi havia vots positius.

Resultat: la portada sempre és interessant, el nostre objectiu. Per jo és una sorpresa que també ho sigui per altre gent que se sente co-responsable del resultat.

Trobo colossal amollar una eina i veure com s'usa d'aquesta manera. I a un lloc de 25.000 visitants unics diaris! (fets en 70 dies) i cada dia amb més noticies noves enviades (ahir 77, són les 3 del dia 17 i ja en portem 9!)