Pàgines

dissabte, de març 22, 2008

"Urgent: se cerca «ciberexsecallador»" a www.aforavila.com

Així titulava el diari de Balears, la notícia sobre la presentació de la web www.aforavila.com: "Urgent: se cerca «ciberexsecallador»". De tots els llocs on ha sortit la notícia ha estat la que més m'ha cridat l'atenció perquè la paraula "exsecallador" feia molt de temps que no la sentia. Exsecallar i podar són gairebé sinònims però amb matisos diferents.

Dia 19 de març vam fer la roda de premsa per presentar el web www.aforavila.com. Aquesta idea de projecte feia anys que rondava pel meu cap, potser nou anys. Al llarg del temps havia pres diferents formes, i havia estat compartida amb diferent gent, i finalment amb el finançament del Plan Avanza i dins la Fundació IBIT es va poder fer realitat d'una forma concreta.

La idea del projecte va néixer d'un fet real: cada dia a les Illes Balears hi ha més gent que se'n va viure a foravila, però el seu perfil i el seu estil de vida no és rural sino més aviat urbà. La gent que té una casa a foravila envoltada d'una finca, que pot anar dels 500 metres a decenes d'hectàrees sovint no sap a qui pot demanar que li faci les feines que requereix la terra, ni tan sols, sovint té clar quina feina toca fer segons l'època de l'any. El portal www.aforavila.com ofereix una base de coneixement de feines rurals, de moment d'arbres fruiters i d'hortalises, i un sistema per posar en contacte l'oferta i la demanda de feines agrícoles i de lloguer de terres agrícoles.

D'aquí vull donar les gràcies a tots els professionals (pensadors, caps de projecte, programadors, editors, traductors, assessors, formadors, difusors, creatius, dissenyadors) que han participat en el projecte en algun moment del seu procés.

Una anècdota: hi va haver un moment que els que revisaven la biblografia em van dir que no sabien que posar perquè sovint era contradictòria. D'aquí que vam demanar consell a la Conselleria d'Agricultura, els treballadors de la qual ens van cedir els continguts que finalment vam publicar. Però donat el problema, que pel que he vist passa a les millors famílies, no hi ha com veure parlar dos pagesos sobre el que els hi ha funcionat, vam decidir posar comentaris davall cada fitxa de cada cultiu, perquè cada usuari pugui anar aportant a l'aplicació i els resultats de les seves pròpies experiències i coneixements.