Pàgines

dissabte, d’octubre 27, 2012

Presentat Gestió de la identitat i reputació digital d'un destí turístic al TURITEC. I investigacions sobre turisme i "social media"

Dijous dia 26 d'octubre vaig presentar a Màlaga al congrés de TURITEC sobre turisme i TIC, l'article "Gestión de la visibilidad y la reputación online de un destino turístico". L'article complet es pot trobar a les actes del congrés (pesa 21 Megas). L'estudi en brut i tota la informació de camp es pot trobar a la monografia editada per l'OBSI de la Fundació iBit (4. Guia metodològica per a la gestió de la visibilitat i reputació online d’una destinació turística.).

Jo vaig anar a escoltar totes les ponències que es realitzaven a la sala 2 del programa ja que estaven relacionades moltes d'elles amb els usos de les xarxes socials:



  • La participación del individuo en el boca a boca electrónico como determinante de su influencia. El efecto mediador de la credibilidad Manuela López and María Sicilia (Universidad de Murcia).
  • ¿Web sites o Social Media? ¿Dónde se busca la información turística de los destinos? Assumpció Huertas (Universidad Rovira y Virgili).
  • Estudio sobre el uso de las redes sociales en la planta alojativa de Las Palmas de Gran Canaria Alexis Espino Sánchez and Jacques Bulchand Gidumal (Universidad de Las Palmas de Gran Canaria).
  • Estrategias de uso de los medios sociales por parte de las OMD de los destinos insulares canarios. Jacques Bulchand Gidumal, Desiderio Gutiérrez Taño, Ricardo J. Díaz Armas and Eduardo Parra López  (Universidad de Las Palmas de Gran Canaria/ Universidad de La Laguna).
  • La imagen de destino y el contenido generado por otros usuarios: el caso del turismo rural. María Del Carmen Hidalgo Alcázar, María Sicilia Piñero and Salvador Ruiz de Maya (Universidad de Murcia).
  • Generalización del comportamiento de uso de las comunidades de viaje online. Janet Hernández Méndez and Francisco Muñoz Leiva (Universidad de Granada).
  • Utilidad percibida por las empresas hoteleras sobre las redes sociales María Herrera-Fernández and Carlos Antonio Albacete-Sáez (Universidad de Granada).
  • TurisTIC RobSoC: Collective Intelligence y Robotic Social Curation aplicada al Turismo Eneko Astigarraga, Josu Azpillaga, Aitzol Naberan, Luis Fernandez, Urko Zurutuza and Daniel Reguera (Codesyntax Internet Solutions /Universidad de Mondragon/Universidad de Deusto).
  • El “social commerce” en el sector turístico español. Enric López Carrillo (CETT, Universitat de Barcelona).


A partir d'aquest llistat podeu tenir una idea de les investigacions que s'estan fent a Espanya en quant a l'ús del Social Media. Molts s'analitzen des del punt de vista de l'empresa i del destí i alguns des del punt de vista de l'usuari o turista. Encara hi ha molt per investigar perquè tot i que s'apunta una utilitat en quant a la rentabilitat del Social Media, encara no està clar com, perquè no està clar com influeix o no al visitant.

Aviat començaré un blog per anar resumint tot el que vagi trobant sobre aquest tema per autors. Mentre vos deix amb aquest llibre:
.