Pàgines

diumenge, d’agost 10, 2014

Quin valor afegit tendran els hotels si el turisme p2p guanya terreny?

Aquests dies m'he endinçat en algunes plataformes de turisme p2p. Totes elles destaquen el contacte amb els locals per atreure gent. També ofereixen poder rendibilitzar l'espai, o que les vacances puguin sortir més econòmiques si intercanvies nits o la casa.

La veritat és que crear-se una confiança dins aquest sistema de reserves d'allojaments particular o de menjar a casa, és una feinada. I a més, com més confiança vols crear, perquè surti bé la reserva, més informació sobre tu i la teva vida has de compartir.

Això que en un principi pot parèixer fàcil i assequible potser a la llarga és excessiva feina i complex. Has de crear xarxa, t'han de puntuar, has de puntuar, t'han de deixar comentaris, has de comentar. A més, no tothom està disposat a deixar part de la  informació de la seva vida en diferents plataformes.

Davant aquest fenòmen crec que els hotels tenen un clar element diferencial, de valor afegit i competitiu: l'ANONIMAT i la inmediatesa si no està tot ocupat. És a dir, poder fer una reserva, relativament ànonima, només amb un Document d'Identitat i 4 dades personals, però sense entrar en els detalls de qui ets, d'on vens, on t'agradaria anar, si tens la teva casa ordenada, desordenada, animalets de companyia, família, bicicleta, les plantes mig vives o mig mortes i un llarg etcètera etcètera etcètera.

La següent pregunta és, com poden competir els hotels amb els preus dels particulars. Bé, aquesta competència ja va sortir fa dècades, quan van néixer els apartaments turístics. La diferència substancial entre els apartaments turístics i els hotels, és que s'abaratia els preus perquè no oferien serveis de neteja i menjar durant l'estada, o mínims. I després van aparèixer els híbrids aparthotels.

No sé, potser ara diré una barbaritat. Però, podríen els hotels entrar en l'economia p2p mantenint l'anonimat? Com? Baixant preus, com? Exemples:

  • Poder seleccionar quan el client vol que li fassin el llit i l'habitació neta. Potser no cal fer-ho a diari.
  • Oferint intercanvi de feines. Per exemple: arreglar una tuberia, crear continguts per la pàgina web corporativa, fer de barman una nit, realitzar un anàlisis financer,... (Bé, segur que tot això entraria en la il.legalitat, o alegalitat,..., però bé la innovació mai ha estat regulada, es regula posteriorment, tot es pot analitzar i veure si convé o no).
Si algú té ganes d'invertar-se una plataforma SAS per oferir als hotels per crear un hibrid entre outsourcing de feinetes i descomptes en habitacions, m'apunt. Seria alguna cosa així però integrat dins la central de reserves de l'hotel. Com ho veis?