Pàgines

diumenge, de març 05, 2006

Repensant les bases de la comunicació

Dijous i divendres passat vaig tenir la sort de poder ser al Rethink.es organitzat per l'Associació d'empreses de Publicitat. Es va repensar les bases de la comunicació des de varis punts de vista, per exemple:

  • La comunicació és innovació. Eusebi Nomen, basa aquesta afirmació fonamentant-se amb la revisió del Manual d'Oslo sobre innovació, que per primera vegada, al 2005 ha reconegut que al marketing i l'organtizació empresarial també s'hi pot aplicar la innovació, no només la tecnologia té aquesta opció.
  • Les tendes són un gran punt de relació i de comunicació que es pot explotar molt més del que s'està fent fins ara.
  • Les eines que proporciona internet a l'abast de les comunitats. Des d'aquest punt de vista Alan Moore, va exposar, com les comunitats dominen les marques. Aquí hi ha un blog sobre el seu llibre.
Durant el dia i mig de congrés es van parlar de moltes coses, potser per mi aquests van ser els punts més interessants, sobretot, donat la meva feina el primer i el tercer que expòs en aquest apunt.

Crec que és important que el sector de la publicitat se n'estigui adonant de tot això i es plantegi les coses. També crec que els professionals que es dediquen a la comunicació tenen unes bases sòlides per utilitzar les noves eines que tenen al seu abast, si entenen la filosofia d'aquestes i entenen que els postulats de la comunicació ja fa més de deu anys que estan canviant. Des de 1994 diria, quan Internet es va començar extendre a l'abast comercial, tot i que des de molt abans ja es van començar a crear les primeres comunitats virtuals, amb eines més rudimentàries de les que coneixem ara.

L'any 2002 també vaig tenir la sort d'assistir al BIMM, un congrés de marketing que plantejava Europa com un sol mercat. Aleshores quasi o gens es va parlar allà d'internet. No sé que va passar al 2004, ja que no hi vaig poder assistir.

L'any passat a Palma, es va celabrar el OME, sobre marketing online. El record que tenc és que només es va xerrar de marqueting interactiu. Ni una menció a les comunitats virtuals ni als blogs com a canal de comunicació ni construcció de marques, exceptuant la intervenció del professor Paul Fleming.

És clar que als congressos sobre internet com el IGC sempre hi ha una secció de marketing i publicitat on es tracten totes les novetats i tendències que les TIC aporten a aquest sector. Aquí hi van els experts amb aquests instruments. Però és important que sigui des de dins els propis sectors que se'n comencin a adonar com l'estat actual de la societat i de les eines que tenim a la nostra disposicó l'estan o el poden transformar.

Igual que ara, per fi, des de dins el sector de la publicitat se n'adonen que les pròpies comunitats són les que poden estar construint les marques, i això ha costat anys, en el sector del turisme, sobretot en mercats madurs, també ha costat creure's que els turistes voldrien montar-se els seus propis viatges a la seva mida, escollint d'entre aquelles opcions que més s'ajusten a les seves necessitats o als seus desitjos, amb llibertat i flexibilitat (tourist dynamic packaging), sense la rigidesa d'un paquet turístic classic predefinit.

Què passara quan els destins turístics prenguin consciència que també són marques que poden ser construides per diverses comunitats, entenent per comunitats tots els visitants i residents que s'agrupen en característiques afins? No està passant ja? I què passarà quan els destins se n'adonin que l'entorn és important i deixin que la seva infrastructura sigui desenvolupada pels millors especialistes, o els més prometedors, ja que en arquitectura també cal apostar per noves estrelles i no tan sols per les consolidades, com ja estan començant a fer amb els palaus de congressos?

1 comentari:

ComuniSfera ha dit...

Paul sabe muchas cosas, es un gran orador, pero creo que no es profesor. Hablo el miércoles en Imán06 por su sugerencia, el congreso y la feria de marketing directo y comercio electrónico. Se juntan allí también un buen puñado de blogueros. En cuanto pueda cuelgo esta intervención y lo que suscite en mi blog